Maciej Chojna
Wigilijny ruch w kuchni
Na lekcji języka polskiego Pani nauczycielka spytała się dzieci: Moi Drodzy jakie potrawy jedliście podczas Wigilii?, część dzieci rozpoczęła opowiadania o suto zastawionych stołach, 12 potrawach, a jedno z nich powiedziało: schabowy z kapustą. Dzieciaki buchnęły śmiechem, Pani się powstrzymała. Autor wypowiedzi się rozpłakał...
Oby jak najmniej takich opowieści, dlatego chwytajmy myszki w dłoń i przy gorącej herbacie, ciepłymi paluszkami piszmy przepisy z naszych rodzinnych stron.
Smakosze ze wszystkich zakątków Polski łączcie się.
Karpiki, żurki, barszczyki, krokieciki, pierożki, kutie. Wszystkie smakołyki zapraszamy. Nie zapominajmy o tradycji.
16 grudzień 2011, 10:21:33
Post został edytowany 16 grudzień 2011, 10:34

Łukasz Stawowczyk
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Makiełki
Na moim stole wigilijnym co roku Mama przygotowuje Makiełki, czyli coś na słodko. Makaron łazankowy standardowo gotujemy w osolonej wodzie. Lepszy jest taki pół miękki. Mak jest parzony i przepuszczany przez maszynę zwaną JAGA. Do maku dodaje się rodzynki, najlepiej sułtańskie bo są małe i miękkie oraz drobno pokrojone, ale nie poszatkowane orzechy włoskie. Makaron łączymy z makiem i skórką pomarańczową /kandyzowaną/ i potrawa gotowa. Do smaku zawsze można ją sobie dosłodzić cukrem, jednak nie polecam przesładzać bo ciężko później zjeść resztę potraw.
16 grudzień 2011, 12:04:48

Maria Augustyn
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Co wy facecie wiecie o gotowaniu?

Dawniej przyrządzanie wieczerzy wigilijnej było wiedzą tajemną kobiet. Mężczyźni w dzień wigilijny do kuchni nie mieli wstępu, bo przecież mogliby coś zjeść, a obowiązywał post.
Mali chłopcy mogli odwiedzać sąsiadów (podobno przynosili szczęście).

Wszystkim życzę cudownej, smacznej wigilii i wspólnego jej przyrządzania.
16 grudzień 2011, 12:25:08
Post został edytowany 16 grudzień 2011, 12:58

Maciej Chojna
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Oj wypraszam sobie Pani Marysiu. Faceci też potrafią. Ja dzisiaj piekę pierniczki i z pewnością pochwalę się swoim wyczynem.
16 grudzień 2011, 14:47:48

Maciej Chojna
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Świąteczne ciasteczka /chwalę się wyczynem/

W przededniu Wigilii w wielu domach wypieka się ciasta świąteczne, takie jak: strucle z makiem, pierniki drobne w kształcie serc, gwiazdek, rybek, pierniki z marmoladą, ciasteczka orzechowe, serniki itp., parzy się mak na makówki, moczy suszone grzyby i owoce.
Ja osobiście w tym roku upiekłem pierniczki w kształcie zwierząt z racji małego Synka, który jest na etapie zwierząt i ma ich zresztą mnóstwo, na szczęście w postaci zabawek.
Ciasto do pierniczków bardzo proste: mąka, cukier, kakao, przyprawa do pierników, jajka, margaryna. Wszystko należy zagnieść i odstawić do lodówki na godzinę.
Po godzince rozwałkowujemy ciasto, foremkami wyciskamy ciasteczka i pieczemy. Po wypieczeniu i ostygnięciu można ozdobić lukrem i posypką.
20 grudzień 2011, 11:21:04
Post został edytowany 20 grudzień 2011, 14:32

Krystyna Karkoszka
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Hmm facet, który piecze ciasteczka... ciekawe. Maciek zapraszam na moje drożdżowe rogaliki z cukrem. U mnie obowiązkowo nie ma to jak zapychać się ciasteczkami przed TV. Jak chcesz to podrzucę Ci przepis na maila, bardzo prosty, tak jak Twoje pierniczki :-) bez urazy.
20 grudzień 2011, 14:57:18

Maria Augustyn
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Czytam,że M.Ch. trochę pierniczy.
Życzę wszystkim pozytywnego pierniczenia. Najlepiej z lukrem i w intrygującym kształcie.
Każdy może być twórcą słodkiej gwiazdki z piernika.
20 grudzień 2011, 15:01:10
Post został edytowany 21 grudzień 2011, 10:09

Grzegorz Piskorz
RE: Wigilijny ruch w kuchni
U nas na Śląsku podstawa to między innymi kapusta z grzybami. Kapustę kiszoną się dusi a później dodaje grzyby. Kapusta musi być odparowana i dopieszczona masełkiem. Wiadomo trochę przypraw nie zaszkodzi. Jeżeli kapusta jest za kwaśna to trzeba ją jeszcze raz podusić po wcześniejszym odlaniu wody. Na ciepło pycha
22 grudzień 2011, 09:59:53

Małgorzata Kaczmarczyk
RE: Wigilijny ruch w kuchni
W tym roku moja kolacja wigilijna będzie trochę okrojona (teściowa biadoli "kto to wszystko zje...")

więc:barszcz z uszkami, żurek (uparłam się),chałka z miodem, rybka oczywiście...i jeszcze kilka drobniejszych potraw...:)
Ciasto też będzie orzechowo-jabłkowe i chatka...
22 grudzień 2011, 14:41:05
Post został edytowany 22 grudzień 2011, 14:41

Zbigniew Grzesiak
RE: Wigilijny ruch w kuchni
Jeszcze odnośnie Makiełków. Nie wiem czy to jakiś przepis regionalny a jeśli to "pewnikiem" z pogranicza poznańskiego i łódzkiego /tzn. zaboru pruskiego i "kongresówki"/. Do masy makowej /oczywiście z bakaliami/ dodajemy pokrojoną bułkę lub weka, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ...za kilkanaście minut Makiełki gotowe. Czyż nie proste? Bardzo to słodkie ale jakie dobre. Jeśli ktoś zaryzykuje to życzę mu smacznego.
22 grudzień 2011, 15:15:24

Znaleziono 12 wyników na 2 stronach
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish