Czubajka kania. Zbierać czy tylko podziwiać?

Czubajka kania (macrolepiota procera) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Kanię można zbierać od lipca do października. Lubi występować na słonecznych łąkach w pobliżu zarośli.
Uwaga! Szanowny Internauto, jeżeli nie jesteś w stu procentach pewien, że to czubajka kania, nie zabieraj grzyba do domu. A jeżeli masz już na talerzu bardzo smakowicie wyglądający kotlet usmażony z kapelusza kani, co do którego masz wątpliwości czy to grzyb jadalny, to wyrzuć “za piec albo za okno”. Wtedy na pewno przeżyjesz, może nawet do następnego grzybobrania? Przez niewprawnych grzybiarzy czubajka kania bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonym (sromotnikowym) i z tego powodu przez wielu nie jest zbierana. Można za to bez obaw delektować się świeżymi owocami i jarzynami.
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Zdjęcie
Zdjęcie
Znaleziono 6 wyników na 1 stronie
  • 1

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish