Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

Nalewki dla rozgrzewki
19 grudzień 2014, 09:16
Nalewka z owoców dzikiej róży Na sporządzenie tej niezwykle smacznej nalewki najlepszą porą jest późna jesień. Po lasach, na miedzach i łąkach czerwienieją dojrzałe, już dobrze przemrożone, częściowo miękkie, owoce dzikiej róży. Zbieramy je ostrożnie, bo to naprawde nieco krwawy sport. Dzika r... (czytaj całość)
Prażonki przy ognisku
06 listopad 2014, 11:59
Beskidzki zwyczaj sporządzania w kociołku przy ognisku dania zwanego prażonki, wziął się zapewne z pasterskich zwyczajów Wołochów, którzy zasiedlali Beskidy już od XII - XIII wieku przemieszczając się z południowych Karpat. Przynieśli swoją kulturę pasterską i swój sposób życia w górach. Podstawowy... (czytaj całość)
Domowe soki i soczki
17 wrzesień 2014, 14:07
Domowe soki i soczki. Soki owocowe to najwspanialsze, naturalne żródło witamin i minerałów. Najwartościowsze są te surowe, patrz na: http://ruszajsie.pl/articlesfood/view/24785900/ Jednak lato się skończy, a wraz z nim kończy się czas na jedzenie świeżych, soczystych, polskich owoców. Wypada nam p... (czytaj całość)
Pierogi - smaczne szaleństwo
06 maj 2014, 14:21
"Ślimak, ślimak pokaż rogi,dam ci sera na pierogi. Jak nie sera dam kapusty,będzie ślimak bardzo tłusty". Dziecięca wyliczanka to znak, że dzieciom smakują pierogi. Sądzę, że nie tylko dzieciom.Podstawą ciasta na pierogi jest mąka, czyli zmielone ziarna zbóż. Tanie, zawiera sporo węgl... (czytaj całość)
O zgrabnej figurze i zdrowym rozsądku.
22 styczeń 2014, 10:28
Temat jak rzeka. Walczą w tej tematycznej rzece dwa silne, skrajne nurty. Jeden, że żyje się po to, by jeść. Drugi, że pije i je się tylko tyle, by żyć. Trudno będzie nam skrajności te pogodzić. Jedzenie jawi się więc tutaj jako problem poważny, wręcz egzystencjalny. Chyba słusznie. Czyjedzeniejes... (czytaj całość)
Bądź ambasadorem polskiej kuchni
14 styczeń 2014, 13:38
Spodobała mi się historia rozpowszechnienia się kuchni włoskiej na świecie. A było to tak. Po II wojnie (i wcześniej także) ze zubożałego "włoskiego buta" miliony emigrantów pochodzących z najbiedniejszych regionów Italii – bogaci nie musieli przecież emigrować - tak rozpowszechni... (czytaj całość)
Zaczynamy od beczki
11 grudzień 2013, 14:41
Od czego to pisanie o zdrowym jedzeniu zacząć? Najlepiej zaczynać od pieca. Ja jednak rozpocznę od beczki. Od jesiennej beczki na kiszoną kapustę i kiszone ogórki , całozimowy magazyn świeżych, najtańszych witamin. Korzystając z serwisu Polskiej Agencji Prasowej poświęconego nauce polskiej, cytuję... (czytaj całość)
Blog z Beskidów.
11 grudzień 2013, 14:23
Beskidy - obecnie Park Krajobrazowy Beskidu Małego - to przepiękne miejsce, gdzie spędziłam swą młodość. Pozostał sentyment do górskiego regionu swym ukształtowaniem wymuszającego od górali sprawność fizyczną do późnej starości. Sentyment do prostego jedzenia jego mieszkańców, do kuchni chłopskiej.... (czytaj całość)

Znaleziono 28 wyników na 3 stronach

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish