Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

Dziurawiec - magiczne świętojańskie ziele
20 czerwiec 2022, 21:07
Pora kwitnienia dziurawca rozpoczyna się w czerwcu, w okolicach imienin Jana, dlatego nazywa się go zielem świętojańskim. Hypericum perforatum (łac), Johanniskraut (niem.) czyli dziurawiec zwyczajny należy do ziół stosowanych od stuleci po dzień dzisiejszy. To piękna delik... (czytaj całość)
Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami.
29 listopad 2021, 15:35
Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościomświeżoobrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie. Doskonałą i zdrową p... (czytaj całość)
O zgrabnej figurze i zdrowym rozsądku
23 kwieceń 2021, 12:51
Temat jak rzeka. Walczą w tej tematycznej rzece dwa silne, skrajne nurty. Jeden, że żyje się po to, by jeść. Drugi, że pije i je się tylko tyle, by żyć. Trudno będzie nam skrajności te pogodzić. Jedzenie jawi się więc tutaj jako problem poważny, wręcz egzystencjalny. Chyba słusznie. Czyjedzeniej... (czytaj całość)
Zacznijmy od beczki
04 listopad 2020, 21:23
Od czego to pisanie o zdrowym jedzeniu zacząć? Najlepiej zaczynać od pieca. Ja jednak rozpocznę od beczki. Od jesiennej beczki na kiszoną kapustę i kiszone ogórki, zimowy magazyn świeżych, najtańszych witamin. Korzystając z serwisu Polskiej Agencji Prasowej poświęconego nauce polskiej, cytu... (czytaj całość)
Za piec, albo za okno. Czubajka kania.
21 październik 2020, 15:36
Czubajka kania (macrolepiota procera) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Kanię można zbierać od lipca do października. Lubi występować na słonecznych łąkach w pobliżu zarośli. Można zbierać te grzyby, gdy wykształcą już bardzo szerokie kapelusze, bo wtedy trudniej pomylić ze sromotnikiem. Na sm... (czytaj całość)
Zielony sok mistrza Langa
24 kwieceń 2019, 08:40
Zanim podam przepis na zielony sok-ulubiony sok mistrza Czesława Langa- kilka, no kilkanaście słów o tytułowym smakoszu tegoż. Nie trzeba wiele informacji, bo nawet dziecko w Polsce wie, kim jest Czesław Lang. Wicemistrz olimpijski, wielokrotny mistrz Polski - oczywiście w kolarstwie. Nad... (czytaj całość)
Pączki, chrusty na zapusty
22 luty 2019, 12:58
Dawniej koniec karnawału traktowano poważnie. Na wsiach tańce w zapusty gwarantowały lepszy urodzaj, zaś miastowym (i nie tylko miastowym) pannom dawały szansę znalezienia narzeczonego. Bawiono się do białego rana. W ostatni wtorek zapustów - przed środą popielcową - planowano z... (czytaj całość)
Na wigilię ... żur na siekierze
24 grudzień 2018, 11:21
Moja babcia Franciszka w dzień wigilii stawiała w kącie izby snop niewymłóconego jeszcze zboża, z kłosami pełnymi ziaren, jako życzenie, prośba o dostatek w Nowym Roku. Takie było świąteczne udekorowanie domu. Dołączała się do tego jeszcze choinka, przez babcię zwana krysban (christbaum, z jęz. ... (czytaj całość)
Domowe soki i soczki
03 sierpień 2018, 10:49
Soki owocowe to najwspanialsze, naturalne żródło witamin i minerałów. Najwartościowsze są te surowe, patrz na:http://ruszajsie.pl/articlesfood/view/24785900/ Jednak lato się skończy, a wraz z nim kończy się czas na jedzenie świeżych, soczystych, polskich owoców. Wypada nam pom... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
05 grudzień 2017, 14:48
Jak makiem zasiał Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj.... (czytaj całość)

Znaleziono 28 wyników na 3 stronach

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish